Firma cateringowa czy stołówka potrzebuje niezbędnego wyposażenia. Zanim rozpoczniesz działalność, najpierw skompletuj sprzęt – m.in. bemary, termosy gastronomiczne i inne urządzenia. Wymieniamy elementy wyposażenia, które będą praktyczne i znacznie ułatwią pracę.
Wyposażenie firmy cateringowej
Każda firma cateringowa wymaga odpowiedniego zaangażowania i dobrej organizacji, dbałości o higienę oraz wysokiej jakości urządzeń gastronomicznych. Od wyposażenia zależy sprawność i szybkość pracy zespołu kuchennego, jakość potraw i zadowolenie klientów.
Każda firma cateringowa musi być wyposażona m.in. w piekarnik czy kuchnię elektryczną, meble ze stali nierdzewnej, bemary i różne urządzenia oraz akcesoria drobne. Wybraliśmy 5 urządzeń, które będą niezbędne w kuchni.
Termosy gastronomiczne
Jednym z niezbędnych akcesoriów w firmie cateringowej są termosy gastronomiczne służące do transportu żywności. Zapewnią one daniom odpowiednią temperaturę i pomogą im zachować walory smakowe na długo. Dobrej jakości termos gastronomiczny jest też łatwy w utrzymaniu w czystości. Ważne, aby wyróżniały się też wysokim poziomem izolacji termicznej. Termos gastronomiczny do transportu żywności z powodzeniem będzie służył w firmie cateringowej, na stołówce, w barze czy restauracji hotelowej.
Pojemniki termoizolacyjne
W gastronomii bardzo ważne jest, aby produkty spożywcze były odpowiednio przechowywane. Do ich szczelnego zamknięcia służą m.in. pojemniki termoizolacyjne – te akcesoria pomogą bezpiecznie przechowywać i transportować żywność. Wyróżnia je ponadto duża odporność termiczna. Dzięki nim potrawy zawsze będą miały pożądaną temperaturę.
Samowary gastronomiczne
Również samowary są elementem niezbędnego wyposażenia lokalu czy firmy cateringowej. Ich rolą jest utrzymanie wody w odpowiedniej temperaturze – pozwalają przygotować ciepły napój w każdym momencie. Urządzenie jest proste w obsłudze i jest niezbędny w różnych lokalach gastronomicznych, hotelach, na stołówkach czy w firmach zajmujących się dowozem żywności, np. na imprezy czy konferencje.
Bemary gastronomiczne
Bemary również służą do przechowywania żywności w odpowiedniej temperaturze, ale bez ryzyka ich przypalenia. Są niezbędne w lokalach gastronomicznych, ale też innych miejscach – jak firmy cateringowe, stołówki czy bufety w różnych miejscach pracy. Dzięki nim danie można zaserwować przez wiele godzin. Urządzenia z wysokiej jakości stali posłużą przez długi czas. Ich dużą zaletą jest też energooszczędność.