Jabłka – lubimy i znamy wszyscy te owoce. O ich popularności świadczy fakt, że są przecież bardzo smaczne i równie zdrowe. Poprawią bowiem naszą odporność oraz pomogą w walce z… nadwagą! Jabłka a odchudzanie – czy to możliwe? Tak, jedząc jabłka, utracimy dodatkowe kilogramy i pozbędziemy się niechcianego tłuszczu.

To owoce dostępne o każdej porze roku, a ich barwa, rozmiar oraz smak mają związek z daną odmianą. Ale niezależnie od rodzaju, wszystkie są niskokaloryczne – jedno średniej wielkości jabłuszko zawiera około 90 kalorii! Stąd też warto stosować dietę opartą na tych owocach. Przyśpieszą proces odchudzania i dodatkowo oczyszczą nasz organizm z toksyn. Co więcej, poprawią przemianę materii. Należy jednak nie przesadzić, bo zbyt restrykcyjna dieta złożona tylko z samych jabłek może doprowadzić do tzw. efekty jojo, a co za tym idzie do powrotu dawnych żywieniowych nawyków – słodyczy czy bardzo tłustych mięsnych potraw. Ale, kiedy dostosujemy się do odpowiednich porcji pokarmów złożonych z tych owoców, to nasza walka z nadwagą może zakończyć się sukcesem.

W jabłku nie brakuje bowiem dużych ilości błonnika, który daj poczucie sytości i powoduje, że szybko czujemy się już najedzeni, odkładając inne przekąski na bok. Jak najlepiej spożywać jabłka? Po pierwsze ze skórką, dzięki czemu poprawi się znacznie praca jelit (zapomnimy o nieprzyjemnych zaparciach). Mało tego, jedząc jabłka dość regularnie, nie tylko możemy zrzucić zbędne kilogramy, ale i uniknąć raka jelita grubego, a nawet zawału. Jabłko działa jak lek przeznaczony dla serca. Co też ważne, ma sporo witamin, w tym wzmacniającą odporność i opóźniającą proces starzenia, witaminę C oraz np. witaminę A, która działa dobrze na wzrok i K, która ma bez wątpienia pozytywny wpływ na krzepliwość krwi. Jabłka mają również potas, który poprawi pracę serca i pomoże zapanować nad wahaniami ważnego ciśnienia krwi. To nie wszytko, jedząc jabłka, dostarczymy również organizmowi: wapń, fosfor oraz bardzo kojący nerwy magnez.

Ludzie, którzy chcą się odchudzić, muszą pamiętać, że sformułowanie: jabłka a odchudzanie należy traktować ostrożnie. Spożywając jabłka wieczorem można zamienić je na typową kolację. Ale uwaga! Nie tędy droga. W jabłkach znajduje się bowiem bardzo dużo tzw. cukrów prostych, których nie warto spożywać na noc, tuż przed spaniem. Dostarczony cukier nie zostanie wtedy w pełni wykorzystany, ponieważ nasz metabolizm wieczorami znacznie zwalnia. Efekt będzie taki, że cukier odłoży się w tkance tłuszczowej, a wysoki poziom glukozy przyczyni się do tego, że trudniej będzie usnąć. Jedzmy więc jabłka o innych porach dnia, w odpowiednich ilościach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here