Wypowiadać umowy na wywóz śmieci? Umowy śmieciowe
Moderatorzy: Zigi, Jaro, aisne
Od 1 lipca ma wejść w życie nowa ustawa śmieciowa i obowiązek wywozu śmieci przejmuje miasto. Podobno, dotychczasowe umowy na wywóz śmieci trzeba wypowiedzieć (dotyczy to głównie domków), a okresy wypowiedzenia wynoszą aż 6 miesięcy! Czy u Was też tak jest? Jeśli tak, to już trzeba wypowiadać...?!
O sprawie wiem tylko z telewizji. I powiem, że nie mam umowy. Mam tylko faktury. W 1988r. zgłosiłam potrzebę wywozu śmieci i do tej pory wywożą. Nie mam pojęcia, jaki jest okres wypowiedzenia. Może ktoś dowiadywał się "u źródła" i wie więcej. Również proszę o informację. Sama też postaram się o jakieś wiadomości.
PUK rzekł dzisiaj, że Ustawa jest ponad umowami, w związku z tym umów rozwiązywać nie trzeba, tym bardziej, że to PUK wygrał przetarg w Rumi.
Powiedziano też, że kilka osób złożyło jednak wypowiedzenia. Jeśli ktoś tak chce, to przecież oni wypowiedzenie przyjmą.
W sprawie okresu wypowiedzenia: "starzy" klienci mają miesiąc na wypowiedzenie. Najnowsi sześć miesięcy.
Powiedziano, że teraz to nieistotne, bo - jak już mówili, Ustawa jest ponad umowami.
Pozdrawiam
O nowe opłaty nie pytałam, bo po co takie nerwy dzisiaj
Powiedziano też, że kilka osób złożyło jednak wypowiedzenia. Jeśli ktoś tak chce, to przecież oni wypowiedzenie przyjmą.
W sprawie okresu wypowiedzenia: "starzy" klienci mają miesiąc na wypowiedzenie. Najnowsi sześć miesięcy.
Powiedziano, że teraz to nieistotne, bo - jak już mówili, Ustawa jest ponad umowami.
Pozdrawiam
O nowe opłaty nie pytałam, bo po co takie nerwy dzisiaj
Na stronie Urzędu Miasta jest obszerna informacji w sprawie o której rozmawiamy.
Urząd zawiadamia, że należy rozwiązywać dotychczasowe umowy i składać odpowiednie deklaracje w Urzędzie do końca marca tego roku.
Opłaty nie są małe zależne od ilości osób i do tego, czy śmieci są segregowane.
Więcej informacji należy szukać na stronie Urzędu Miasta...
Urząd zawiadamia, że należy rozwiązywać dotychczasowe umowy i składać odpowiednie deklaracje w Urzędzie do końca marca tego roku.
Opłaty nie są małe zależne od ilości osób i do tego, czy śmieci są segregowane.
Więcej informacji należy szukać na stronie Urzędu Miasta...
Czyli jednak trzeba wypowiadać. Tutaj obszerny artykuł prawny, potwierdzający to, że wypowiedzieć trzeba: http://www.prawosmieciowe.pl/popularne- ... mocy-prawa
Jakoś nie mogę się zebrać, by zawieść to wypowiedzenie.
Ale naszła mnie jeszcze jedna myśl. Jak ktoś nie wypowie umowy i nadal będą one obowiązywać, to znaczy, że spółka będzie musiała przyjechać i jakieś śmieci zabrać, a to będzie chyba niewykonalne. Czyli ja bym się jednak tym nie bardzo przejmował...
Ale naszła mnie jeszcze jedna myśl. Jak ktoś nie wypowie umowy i nadal będą one obowiązywać, to znaczy, że spółka będzie musiała przyjechać i jakieś śmieci zabrać, a to będzie chyba niewykonalne. Czyli ja bym się jednak tym nie bardzo przejmował...