Każdy kawowy smakosz wie, że nic nie smakuje tak dobrze, jak kawa wypalana w profesjonalnej, specjalistycznej palarni, gdzie w cały proces wkłada się wiele serca. Nie może się ona równać z produktem tworzonym przez wielkie korporacje, dostępnym na półkach supermarketów. Kiedy podejmiemy decyzję o tym, że kawę chcemy pozyskiwać z profesjonalnej palarni, warto zastanowić się nad tym, co jest istotne przy jej wyborze. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj nasze rady.

Pochodzenie surowca

Zacznijmy od źródła, czyli samej rośliny. Szanująca klienta palarnia nie ukrywa miejsca pochodzenia wykorzystywanego przez nią surowca. Chętnie dzieli się informacjami dotyczącymi sposobów jego pozyskiwania. Nie musi bezpośrednio kontaktować się z rolnikami. Poszukuje najlepszych dostawców, przed zakupem zawsze wielopłaszczyznowo sprawdzając jakość danego surowca. Poszukiwanie najlepszej kawy to zamawianie próbek z wielu regionów, wychwytywanie wadliwych nasion, selekcja tych najlepszych i ciągłe testowanie różnych smaków poprzez samodzielną degustację. Przy wyborze palarni warto zwrócić uwagę na to, z jakich regionów pozyskuje ona surowiec i czy stosuje się do zasad fair trade — sprawiedliwego handlu.

Warunki wypalania w palarniach kawy

Po pozyskaniu surowca nadchodzi czas na nie mniej ważny etap — proces wypalania. Wypalanie kawy składa się z kilku etapów, na każdym z nich kawa, by wydobyć z niej to, co najlepsze, wymaga zachowania odpowiednich warunków środowiskowych i technicznych. Główną rolę odgrywa piec i odpowiednia dbałość o niego. Zadbany, sprawny piec ma decydujący wpływ na jakość otrzymanego produktu. Niektóre palarnie, takie jak https://coffeeandsons.pl/ dysponują specjalnym pomieszczeniem, które może odwiedzić każdy chcący poddać się degustacji wypalanej przez nie kawy. To niewątpliwa zaleta i plus w oczach większych, a także mniejszych klientów.

Preferencje własne

Ostatnią kluczową kwestią jest określenie konkretnych preferencji kawowych. Musimy wiedzieć, czego szukamy. Czy interesuje nas kawa na espresso, czy chcemy zaopatrzyć się w kawę idealnie łączącą się z mlekiem, czy ważne jest dla nas, by kawa była organiczna, bezkofeinowa, speciality, a może chcemy znaleźć ziarna perfekcyjne do metod przelewowych lub kawiarki? Dobra palarnia zaoferuje nam wiele kawowych możliwości i sprawi, że ponownie będziemy chcieli sięgać po jej produkty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here